26 Noiembrie 2024
Distribuie pe social media Firmele eligibile pot depune proiecte până pe 17 ianuarie 2025 pentru a accesa ajutoarele în valoare totală de 150 de milioane de euro, oferite prin apelul „Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)”.
Fonduri UE: 150 de milioane de euro pentru investiții în stocare în baterii a energiei electrice
Ministerul Energiei a lansat pe 19 noiembrie 2024 apelul de proiecte „Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)”, finanțat prin Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului Cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Apelul se va încheia pe 17 ianuarie 2025, la ora 17:00.
Obiectivul acestui apel de proiecte este sprijinirea investițiilor pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) conectate la o instalaţie existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice.
Capacitatea de stocare utilizează anual cel puțin 75% din energia furnizată de instalația de producere a energiei din surse regenerabile la care este conectată direct.
Apelul de proiecte este de tip competitiv și se bazează pe o procedură de ofertare concurențială, criteriul principal de selecție fiind valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect din cheltuielile eligibile per MWh instalat de stocare.
Prin această procedură de ofertare concurențială, vor putea primi finanțare proiectele care vizează implementarea unor capacități noi de stocare a energiei electrice (baterii) în spatele contorului, conectate la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile.
Ministerul Energiei a anunțat marți lansarea unui apel de proiecte destinat sprijinirii investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii). Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 150 de milioane de euro, finanțat din sume nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare.
Investițiile finanțate vor viza stocarea energiei din următoarele surse:
- Exclusiv energie din instalația de producere a energiei din surse regenerabile la care este conectată direct;
- Mix energie din instalația de producere a energiei din surse regenerabile la care este legată direct și energie extrasă din Sistemul Electroenergetic Național, cu respectarea condiției ca instalația de stocare finanțată să absoarbă anual minimum 75% din energia sa din instalația de producere a energiei din surse regenerabile la care este conectată direct.
Cine sunt solicitanții eligibili pentru acest apel de proiecte?
Solicitanții eligibili pentru apelul de proiecte sunt: societățile comerciale (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari, cu excepția celor nou-înființate) și regiile autonome, constituite legal conform legislației naționale sau legislației specifice din statul membru de origine, înregistrate la ONRC în România până la momentul primei plăți din ajutorul de stat.
Solicitanții care activează în domeniul pescuitului și acvaculturii nu sunt eligibili!
La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă un drept real asupra instalației de producere a energiei electrice din surse regenerabile la care va fi conectată instalația de stocare pentru care se solicită finanțare. Totodată, solicitantul trebuie să prezinte notificarea de punere sub tensiune pentru perioada de probă emisă de operatorul de rețea.
În etapa de contractare, este obligatorie prezentarea certificatului de racordare și a documentului care atestă punerea sub tensiune finală a instalației de producție.
Vezi și: Startup Nation, în pericol: Întârzierile de plată pun sub semnul întrebării ediția din 2024, avertizează MEAT
Burduja: „România va avea mai multă energie, nu va mai depinde de alții”
„După succesul apelului din PNRR pentru stocarea energiei verzi în baterii, am atras încă 150 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din Fondul pentru Modernizare, apel pe care îl lansăm astăzi. Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic național.
Ea permite utilizarea energiei verzi și atunci când nu bate vântul sau nu strălucește soarele, contribuie la echilibrarea sistemului și va însemna facturi mai mici pentru români și pentru companiile românești. Apelul deschis astăzi se adaugă fondurilor nerambursabile de peste 13 miliarde de euro atrase în mandatul meu de ministru al energiei pentru investiții care revoluționează sectorul energetic românesc.
Odată cu finalizarea acestor proiecte, România va avea mai multă energie, nu va mai depinde de alții pentru importuri și va putea susține o economie competitivă, cu locuri de muncă mai bine plătite și cu facturi mai mici pentru consumatorii casnici. Ne respectăm deviza asumată: investiții, investiții, investiții”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, potrivit Digi 24.