15 Ianuarie 2025
Distribuie pe social media România riscă să piardă fonduri UE de peste 5 miliarde de euro prin dezangajare, a avertizat, miercuri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. „Timpul nu este de partea noastră”, a transmis oficialul.
România riscă să piardă fonduri UE de peste 5 miliarde de euro
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a avertizat miercuri că riscul de dezangajare a fondurilor europene pentru 2025 se ridică la 5 miliarde de euro. Aceste fonduri ar putea să se piardă, deoarece nu au fost utilizate în perioada în care au fost alocate.
„Acum, trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025”, a afirmat Boloș, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Revenit în decembrie 2024 la MIPE, după un an și jumătate în care a fost ministru de Finanțe, Boloș a purtat mai multe discuții cu „echipa de specialitate” din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe tema următoarelor probleme:
- „accelerarea implementării PNRR,
- impulsionarea finalizării perioadei de programare 2014-2020,
- consolidarea situației apelurilor de proiecte aferente exercițiului financiar 2021-2027
- și pentru a preveni riscul de decomitere”.
„Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la un plan pe care să-l implementăm printr-o colaborare strânsă cu toate instituțiile și beneficiarii implicați, pentru a livra rezultate vizibile încă de lunile următoare”, a mai spus Boloș, conform sursei citate.
Care sunt prioritățile pentru perioada următoare
Prima prioritate menționată de MIPE constă în „evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru ca reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale”.
În urma unei analize, „investițiile întârziate” din cadrul PNRR au fost clasificate „în diferite categorii de risc”. România a renegociat deja PNRR cu Comisia Europeană pentru a elimina limita de cheltuieli cu pensiile, iar acum MIPE ia în considerare redeschiderea negocierilor cu Bruxelles-ul.
„Simultan, se examinează posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să rămână aliniată priorităților europene și să evite blocajele în accesarea următoarelor tranșe de finanțare”, a transmis MIPE.
Alocarea PNRR, deja modificată, este de 28,5 miliarde de euro (14,9 miliarde de euro în împrumuturi și 13,6 miliarde de euro în granturi) și include 66 de reforme și 113 investiții (179 de măsuri), organizate în jurul a 16 componente, care cuprind 518 jaloane și ținte.
Vezi și: Cum va schimba fenomenul „Less is more” piața muncii din România în 2025
Închiderea și „monitorizarea atentă” a proiectelor fazate
A doua prioritate menționată de MIPE este „închiderea și monitorizarea atentă” a proiectelor fazate din perioada de programare 2014-2020, care s-a încheiat oficial la 31 decembrie 2023.
Proiectele fazate sunt mari inițiative începute în perioada 2014-2020, dar care nu au fost finalizate, urmând să beneficieze de finanțare din fondurile europene alocate pentru perioada 2021-2027.
MIPE subliniază că urmărește „utilizarea completă a fondurilor deja angajate”.
La sfârșitul anului 2024, România a primit 23,9 miliarde de euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercițiul financiar 2014-2020, atingând astfel un procent de 99,4%, conform MIPE.
„Pentru a închide cu succes perioada de programare 2014-2020, eforturile se vor concentra pe verificarea și validarea finală a cheltuielilor efectuate, astfel încât toate sumele declarate să fie eligibile și conforme cu reglementările europene. Această etapă presupune realizarea controalelor administrative și a auditului final, transmiterea pachetelor de închidere către Comisia Europeană și gestionarea eventualelor ajustări și corecții financiare”, a menționat sursa citată.
Vizualizări: 2